Spis antioxidanter i alverdens farver – ARTIKEL

Spis antioxidanter i alverdens farver – ARTIKEL

Men hvad er antioxidanter? Hvilken funktion har de? Og hvor findes de?


Hvad sker der fysiologisk

Når vi skal omsætte og forbrænde den mad vi spiser, skal vi bruge ilt.

Men i den proces opstår der altid et affaldsprodukt, som på molekyleplan sætter gang i frie radikaler. Måske har du allerede hørt det udtryk eller kan huske det fra skoletidens kemitimer 😉 ... Vi ved at jern ruster, når det udsættes for ilt og et æble bliver brunt når det er skrællet og møder ilten i luften ... Der er tale om frie elektroner og de kan genere cellemembranerne, så de oxiderer - altså iltes. Populært kan man forestille sig at de ”ruster” og det udvikles til inflammation.

Ilt er også med til at gøre fedtstoffer harske; det kender vi fra råt kød, der ligger for længe. Og vores cellemembraner består jo netop af fedt. Så når cellerne bliver angrebet og ”ruster”, mister cellerne deres fleksibilitet og hæmmer transporten af næringsstoffer ud og ind af cellen.

Frie radikaler dannes i øvrigt i større mængder af f.eks. luftforurening (fx cigaretrøg og bilos) stråling (sol), alkoholindtag, hvis du har stress, spiser fed kost eller har infektioner. Og når du træner, øger du faktisk også mængden af de frie radikaler.

Vi har altså 2 sammenhængende årsager til at vores celler bliver dårligt fungerende.


Hvad kan du gøre ?

  1. Spise antiinflammatorisk - se mere her
  2. Spise masser af antioxidanter

Hvilken funktion har antioxidanter

Ved at tilføre såkaldte anti-oxidanter beskyttes cellemembranen og hæmmer at de frie radikaler kan angribe.

Igen er det komplicerede kemiske reaktioner og videnskaben er slet ikke færdig med at forske og belyse, hvad der egentlig sker. Vi ved dog indtil videre at stofferne er mangfoldige, at de støtter hinanden og kan anvendes specifikt i vores organer. Du har måske hørt om at blåbær er gode til øjnene osv.

Antioxidanter kan formentlig også naturligt sinke aldringsprocessen.


Hvor findes antioxidanter

Antioxidanter er, som nævnt, mange forskellige mikrostoffer.

Overordnet findes antioxidanter i bær, frugt og grønt. De er også i fisk, nemlig som stoffet selen. I korn og nødder findes de, nogle vitaminer er antioxidanter og ligeledes er søvnhormonet melatonin også en antioxidant.

Stofferne er simpelthen i farven, i skralden, på bærrene, frugterne og grønsagerne. De er fx også det stof, der giver den lidt snerpende fornemmelse man får i munden ved at drikke rødvin.


Antioxidanter i større mængder

Antioxidanter i større mængder findes i blåbær (de ægte), hindbær og brombær, peberfrugt, kål, spinat og krydderurter. Også i kaffe, te, rødvin og kakao finder du antioxidanter samt i kornsorterne hirse, majs og byg.


Antioxidanter som kosttilskud ?

Om det er sundt at spise antioxidanter som kosttilskud er heller ikke ”landet” hos forskerne endnu. Derfor vil jeg råde dig til, som en forebyggende egenindsats, at spise en sund mad med masser af antioxidanter.


Antioxidanter hæmmer livsstilsproblemer

Når vi i dag har et kæmpe problem med såkaldte livsstilsproblemer, som kan have en årsag i inflammationsdannelse i vores celler, kan vi, ved at spise en masse af de førnævnte produkter hver dag og fra hele farveskalaen, være med til at beskytte kroppen mod ”rust”.


HUSK stadigvæk også at spise antiinflammatorisk, så du derved styrker dine celler og slukker ”ildebrandene”. Du finder mere her om Antiinflammatorisk kost.

Berit Gammelby - underskrift


Comments for this post are closed.