Beskyt din krop mod “rust” – spis antioxidanter

Beskyt din krop mod “rust” – spis antioxidanter

Denne gang handler det om antioxidanter, som vi bl.a. finder i mange af julens lækre retter.

Antioxidanter er små mikrostoffer, som har en beskyttende funktion på vores cellemembraner.

Men for at forstå antioxidanter, skal vi lige kort runde det specielle udtryk: Frie radikaler.

FRIE RADIKALER ... er en reaktion der opstår på vores celler, når vi udsættes for forurenet luft (fx cigaretrøg og bilos) og stråling (sol). Men også alkohol, stress, fed mad og infektioner skaber frie radikaler. Og når du træner, øger du faktisk mængden af de frie radikaler i kroppen. Ja selv når du skal forbrænde din mad, hvilket kræver ilt, opstår der frie radikaler.

De frie radikaler skaber uorden på molekyleplan, som kan medføre at cellemembranen iltes – oxideres. Populært kaldes det, at du ”ruster” på celleplan.

Når et æble eller avokado bliver skåret over, bliver det hurtigt brunt fordi det møder ilten. Det er stort set det samme der sker på vores celler og reaktionen giver inflammation i kroppen. Og lige netop inflammation er en årsag til mange livsstilsproblematikker.

Dine celler beskyttes med antioxidanter

Men heldigvis kan du beskytte dine celler ved at spise en masse antioxidanter, som virker mod iltning.

  • Antioxidanter findes i alle bær, al frugt og alt grønt.
  • Antioxidanter er også i fisk, nemlig som stoffet selen.
  • I korn og nødder findes antioxidanter.
  • Nogle vitaminer er antioxidanter.
  • Og søvnhormonet melatonin er også en antioxidant.

Antioxidanter er simpelthen i farven på bærrene samt i det stof, der giver den lidt snerpende fornemmelse man får i munden ved fx at drikke rødvin.

Antioxidanter i større mængder

I større mængder finder vi antioxidanterne i:

  • Blåbær (de ægte, som er blå indeni), hindbær og brombær, peberfrugt, spinat, kål og i krydderurter.
  • Kaffe, grøn te, rødvin og kakao.
  • Kornsorterne hirse, majs og byg.

Julens sunde kost-traditioner i alverdens farver

Til jul er der rødkål, grønlangkål, krydderurter, appelsiner, æbler, peberfrugt og bær til ost og i salater. Vi får fisk, rødvin, gløgg og i godterne er der ofte chokolade ... Altsammen en god blanding i alverdens farver ... SÅ SPIS MED GOD SAMVITTIGHED I JULEN, for en masse af disse lækre produkter tæller positivt på vægtskålen.

Hermed ønsker jeg dig en rigtig dejlig og sund jul.


Comments for this post are closed.