Mængde og variation i dine fødevarer

Viser en bred variation af forskellige grøntsager

Mængde og variation i dine fødevarer

Spørgsmålene er ofte …

 

Hvor meget og hvor lidt er det fornuftigt for mig at spise af de forskellige produkter? … Og hvornår spiser jeg varieret nok? … Og hvorfor er det overhovedet nødvendigt at variere min kost?

 

For at finde ind til dit behov af mængde og variation, kan du spørge dig selv …

Har jeg det godt?

  • Er jeg fuld af energi fra jeg står op til jeg går i seng?
  • Er min søvn god og ”livgivende”?
  • Er der ingen stivhed eller smerter i kroppen?
  • Er fordøjelsen fuldstændig i orden – fra mund til bund?
  • Er humøret i top?
  • Er min vægt ideel for mig?
  • Er jeg fri af medicin og sygdom?

 
Hvis du kan svare JA til alle disse udsagn, er der umiddelbart ingen grund til at justere i din kost.

 

Men med tanken om, at vi alle ældes og med risiko for forandringer i krop og sjæl, er der god grund til at forebygge kostmæssigt … eller i det mindste opsøge viden om HVOR og med HVAD det kunne være hensigtsmæssigt at optimere.

 

Hvis du derimod IKKE kan svare JA til alle spørgmål ovenfor … og/eller døjer med ubehag eller en sygdom, er kosten oplagt at kigge nærmere på og få justeret.
 

Mængden af fødevarer

Mit fokus er altid at tilpasse maden den enkelte person … Men hvis du ingen ubehag har, kan nedenstående generelle retningslinjer til anbefalet mængder pr. dag bruges til at vedligeholde din vitalitet.

 

  • En voksen kan med fordel indtage 2-3 spsk. fedt/olie hver dag. 1/3 af hver af følgende: mættede -, enkelt umættede -og flerumættede fedtstoffer.
  • En voksen skal, som basisbehov, indtage ca. 1 gram protein pr. kg han/hun vejer.
  • Grønsager er kulhydrater og her er det passende med mindst 500 gram grønsager og meget gerne mere.
  • Frugt er kulhydrater og 200-300 gram frugt er passende pr. dag.
  • Vitaminer, mineraler, sporstoffer, antioxidanter og fibre kan man godt sætte mængde på, men det er ikke nemt at måle i sin mad – derfor kan vi bedst sikre at vi får dem alle, ved at tænke “variation”.

 

Variationen af fødevarer

Hvornår er mine måltider varieret nok? … Og hvornår er hele dagens valg af produkter varieret nok?

Du kan tænke …

  • Er der flere flotte farver repræsenteret på min morgenmadstallerken? Er der fedt/olie i?
  • Skifter jeg mellem forskellige produkter i min morgenmad ugen igennem?
  • Består frokosten af de samme ting fra kantinen hver dag. Er der de samme pålægsvarianter på mit rugbrød i madpakken hver dag? Hvor stor er grønsagsmængden? Eller er jeg god til at variere i min frokost, så jeg får en bred vifte af mange forskellige produkter, konsistenser og farver?
  • Hvor mange (eller få) forskellige retter til aftensmad, får jeg fremtryllet ugen igennem. Kan jeg variere med endnu flere produkter, farver og konsistenser?
  • Er mine eventuelle mellemmåltider lødige eller er det hyggemad = ”overlevelsesmad” før det næste måltid?

 

Tag et kig på hele dagens tilbud af fødevarer du byder din krop

Efter min overbevisning skal der …

  • Kun indgå korn/brød 2-3 gange om dagen.
  • Indgå fedtstoffer i alle måltider. Og alle 3 varianter af fedtstoffer skal anvendes.
  • Grønsager i de fleste måltider og MEGET GERNE fra morgenstunden.
  • Spises frugt hver dag, (men mængden må ikke være en del af grønsagsmængden).
  • Proteiner i alle måltider. Det kommer ofte af sig selv, men tænkt over at proteiner ikke kun er i kød – der er en masse proteiner i fisk, bælgfrugter, korn og grønsager. Det giver en god variation.
  • Fibre er forskellige; om de findes i grønt, frugt, bælgfrugter, korn. Vi har godt af dem alle.

 

Hvorfor skal vi spise varieret?

Spiser du det samme hver morgen og kun varierer en smule til frokost og i aftensmaden, kan fordøjelsen blive sløv og tarmene vil reagere trægt. Begge dele kan på sigt få konsekvenser i form af overvægt og ubehag.

At tilbyde dit fordøjelsessystem en god vekslen i maden gør at mavesaft, de mange enzymer, hormoner og ikke mindst immunforsvaret konstant bliver aktiveret. Det samme gør forbrændingen og energidannelsen.

Vitaminer og mineraler hjælper hinanden med at blive udnyttet; derfor er det nødvendigt at spise varieret. Vi skal også sørge for at tarmens mikrobiota (mælkesyrebakterier) bliver fodret med en bred vifte af kulhydrater/fibre fra dine grønsager, frugt, korn mv. – de har nemlig en meget stor indflydelse på at din mad optages optimalt.

 

Sidst, men ikke mindst … er det super sundt at springe ud i at nyde nye smage, andre sammensætninger og konsistenser, retter uden kød, mad fra andre kulturer … og så huske … at spise i ro og mag, lave enkle retter med rene råvarer og måske indtage lidt mindre portioner!

 

Held & Lykke med DIN sundhed – og på gensyn !

Berit Gammelby - underskrift

 


 

Comments for this post are closed.