Mængde og variation i dine fødevarer
Spørgsmålene er ofte …
Hvor meget og hvor lidt er det fornuftigt for mig at spise af de forskellige produkter? … Og hvornår spiser jeg varieret nok? … Og hvorfor er det overhovedet nødvendigt at variere min kost?
For at finde ind til dit behov af mængde og variation, kan du spørge dig selv …
Har jeg det godt?
- Er jeg fuld af energi fra jeg står op til jeg går i seng?
- Er min søvn god og ”livgivende”?
- Er der ingen stivhed eller smerter i kroppen?
- Er fordøjelsen fuldstændig i orden – fra mund til bund?
- Er humøret i top?
- Er min vægt ideel for mig?
- Er jeg fri af medicin og sygdom?
Hvis du kan svare JA til alle disse udsagn, er der umiddelbart ingen grund til at justere i din kost.
Men med tanken om, at vi alle ældes og med risiko for forandringer i krop og sjæl, er der god grund til at forebygge kostmæssigt … eller i det mindste opsøge viden om HVOR og med HVAD det kunne være hensigtsmæssigt at optimere.
Hvis du derimod IKKE kan svare JA til alle spørgmål ovenfor … og/eller døjer med ubehag eller en sygdom, er kosten oplagt at kigge nærmere på og få justeret.
Mængden af fødevarer
Mit fokus er altid at tilpasse maden den enkelte person … Men hvis du ingen ubehag har, kan nedenstående generelle retningslinjer til anbefalet mængder pr. dag bruges til at vedligeholde din vitalitet.
- En voksen kan med fordel indtage 2-3 spsk. fedt/olie hver dag. 1/3 af hver af følgende: mættede -, enkelt umættede -og flerumættede fedtstoffer.
- En voksen skal, som basisbehov, indtage ca. 1 gram protein pr. kg han/hun vejer.
- Grønsager er kulhydrater og her er det passende med mindst 500 gram grønsager og meget gerne mere.
- Frugt er kulhydrater og 200-300 gram frugt er passende pr. dag.
- Vitaminer, mineraler, sporstoffer, antioxidanter og fibre kan man godt sætte mængde på, men det er ikke nemt at måle i sin mad – derfor kan vi bedst sikre at vi får dem alle, ved at tænke “variation”.
Variationen af fødevarer
Hvornår er mine måltider varieret nok? … Og hvornår er hele dagens valg af produkter varieret nok?
Du kan tænke …
- Er der flere flotte farver repræsenteret på min morgenmadstallerken? Er der fedt/olie i?
- Skifter jeg mellem forskellige produkter i min morgenmad ugen igennem?
- Består frokosten af de samme ting fra kantinen hver dag. Er der de samme pålægsvarianter på mit rugbrød i madpakken hver dag? Hvor stor er grønsagsmængden? Eller er jeg god til at variere i min frokost, så jeg får en bred vifte af mange forskellige produkter, konsistenser og farver?
- Hvor mange (eller få) forskellige retter til aftensmad, får jeg fremtryllet ugen igennem. Kan jeg variere med endnu flere produkter, farver og konsistenser?
- Er mine eventuelle mellemmåltider lødige eller er det hyggemad = ”overlevelsesmad” før det næste måltid?
Tag et kig på hele dagens tilbud af fødevarer du byder din krop
Efter min overbevisning skal der …
- Kun indgå korn/brød 2-3 gange om dagen.
- Indgå fedtstoffer i alle måltider. Og alle 3 varianter af fedtstoffer skal anvendes.
- Grønsager i de fleste måltider og MEGET GERNE fra morgenstunden.
- Spises frugt hver dag, (men mængden må ikke være en del af grønsagsmængden).
- Proteiner i alle måltider. Det kommer ofte af sig selv, men tænkt over at proteiner ikke kun er i kød – der er en masse proteiner i fisk, bælgfrugter, korn og grønsager. Det giver en god variation.
- Fibre er forskellige; om de findes i grønt, frugt, bælgfrugter, korn. Vi har godt af dem alle.
Hvorfor skal vi spise varieret?
Spiser du det samme hver morgen og kun varierer en smule til frokost og i aftensmaden, kan fordøjelsen blive sløv og tarmene vil reagere trægt. Begge dele kan på sigt få konsekvenser i form af overvægt og ubehag.
At tilbyde dit fordøjelsessystem en god vekslen i maden gør at mavesaft, de mange enzymer, hormoner og ikke mindst immunforsvaret konstant bliver aktiveret. Det samme gør forbrændingen og energidannelsen.
Vitaminer og mineraler hjælper hinanden med at blive udnyttet; derfor er det nødvendigt at spise varieret. Vi skal også sørge for at tarmens mikrobiota (mælkesyrebakterier) bliver fodret med en bred vifte af kulhydrater/fibre fra dine grønsager, frugt, korn mv. – de har nemlig en meget stor indflydelse på at din mad optages optimalt.
Sidst, men ikke mindst … er det super sundt at springe ud i at nyde nye smage, andre sammensætninger og konsistenser, retter uden kød, mad fra andre kulturer … og så huske … at spise i ro og mag, lave enkle retter med rene råvarer og måske indtage lidt mindre portioner!
Held & Lykke med DIN sundhed – og på gensyn !