Sådan påvirker Lykke- og Søvn-hormoner

Sådan påvirker Lykke- og Søvn-hormoner

Velkommen tilbage fra sommerferie !

Vi er gået ind i sensommeren nu, som er en fantastisk tid. Luften er stadig varm, badevandet er lunt og bladene får snart flotte gyldne farver.

Det er tiden, hvor vi høster en masse lækre grønsager og frugter og kan lægge på lager. Du kan også nu finde mange danske produkter i gårdbutikker, i boder og i supermarkedet. Måske har du allerede fyldt dig med de lækre bær henover sommeren – lige netop nu er der brombær derude…

Jeg håber du har haft en sommerferie, hvor andre værdier, end dem dagligdagen bringer, har givet dig glæde og ro samt energi og lyst til at sætte nyt fokus på dit velvære med bl.a. en sund kost.

I denne føljeton om vægttab og i forlængelse af sidste nyhedsbrev, hvor jeg skrev om mæthedshormonet Grehlin og sulthormonet Leptin, handler det denne gang om søvnhormonet Melatonin og stresshormonet Kortisol.

Alle disse 4 hormoner påvirker tydeligt hinanden. Derfor er det vigtigt at kende til mekanismerne bag, når man gerne vil tabe sig !!


 

Lykke-hormonet og Søvn-hormonet

Vores lykke-hormon Serotonin omdannes sidst på dagen til søvn-hormonet Melatonin.

Serotonin ligger højt om morgenen efter vi har fået lys ind i hjernen via øjnene, hvorimod Melatonin skal ligge højt om aftenen når det er mørkt og gøre at vi kan sove.

Derfor er det vigtigt at overholde den normale døgnrytme, så lys og mørke kan påvirke os naturligt.


Hvis du får for lidt søvn ...

Er du i en periode, hvor du får for lidt søvn, påvirker det dine sult -og mæthedshormoner negativt. Så får du mere lyst til fed mad og søde sager ...

Måske du kan nikke genkendende til en uimodståelig trang til en eftermiddagskage, et par kiks i ny og næ, mere kaffe end vanligt eller en hurtig og mindre lødig burger til aftensmad, når du er træt ...

For lidt søvn kan faktisk give op til 15% stigning i sulthormonet Grehlin i blodet og tilsvarende et fald på 15% i mæthedshormonet Leptin.


 
Både til dannelse af Serotonin og Melatonin, er det yderst vigtigt at få gode fedtstoffer, vitaminer – især B3 og B6 vitaminer, samt flere mineraler – især magnesium og kalk.

Og hvor finder vi så disse mikrostoffer:

  • Omega 3 fedtsyrerne fra fede fisk. Spis fede fisk flere gange om ugen eller indtag dagligt et tilskud af fiskeolie.
  • B – vitaminerne får du især fra fuldkorn, frø, bønner, nødder, mandler, æg, mælk, ost, lever, fjerkræ, fisk, tang og i de fleste frugter og grønsager. Et kosttilskud af kun B3 og B6 fungerer ikke. Du skal indtage alle B-vitaminerne samtidig som kosttilskud for at de virker, da de alle samarbejder.
  • Magnesium og kalk får du fra græskarkerner, nødder, frø, fuldkornshvede, havre, brune ris, bønner, alle grønsager, avokado og frugt. Kalk får du også fra mælkeprodukter, kål, oliven og hårdt vand. Ønsker du at tage mineralerne som kosttilskud, skal du have dobbelt så meget kalk som magnesium. Dog er det her klogt at tage i betragtning, hvor mange mælkeprodukter du indtager.
  • Derudover er det fornuftigt at indtage en stivelses -og sukkerfattig kost.
  • Serotonin dannes af proteinet Tryptophan – hertil er Zenbev fra græskarkerner et godt kosttilskud.

 

Hvis du har for meget stress i kroppen ...

Har du for meget stress i kroppen, påvirkes din mæthedsfølelse på den måde, at mæthedssignalerne ikke når frem til hjernen. Det kan skabe en trang til at spise, som overstiger viljens og fornuftens kraft. Vi er nemlig ikke i stand til at regulere appetitten uden Leptin.

Så ligesom ved for lidt søvn, får vi også her en uimodståelig trang til usund mad og de søde sager ... Kan du nikke genkendende til det?

For meget af stresshormonet Kortisol gennem længere tid, giver et højere insulinniveau og derved en øget fedtlagring = deller på maven!

Fra naturens side er vi indrettet sådan, at hvis der er grund til en høj produktion af stresshormoner, så prioriterer kroppen at stresshormonerne må tage først af din gode mad. Det betyder at der skal rigtig mange omega 3 fedtsyrer og en bred vifte af vitaminer og mineraler til for også at ernære alle dine andre hormoner.

Og hormonernes celler skal beskyttes mod ”rust”, af antioxidanterne. Her er vi så tilbage ved alle de super lækre friske bær, frugter og grønsager vi for tiden kan mætte os med, det er nemlig her vi finder disse stoffer ... (du hører mere om antioxidanter i næste nyhedsbrev).


Hvilken motion skal DU igang med ?

Tilbud om Bootcamp eller Naturtræning

Sensommeren er også tiden, hvor vi beslutter, hvordan og hvor vi skal motionere i efteråret og vinteren.

Du er meget velkommen på et af mine hold, der snart starter op.


 

12 ugers BOOT-CAMP starter op fra d. 7. september 2019. BOOT-CAMP er en kombineret kost -og motionspakke.

KLIK for tilmelding via NØG.dk

Er du i tvivl om BOOT-CAMP er noget for dig, så er der info-møde i Horrebyhallen d. 24/8 kl. 11:00. Du møder bare op uden tilmelding !


 

Ligeledes starter jeg 6 ugers NATURTRÆNING op allerede fra d. 22. august 2019.

KLIK for tilmelding via NØG.dk

Tak fordi du læste med !
Glæd dig til næste nyhedsbrev, der handler om stofskiftetyper og antioxidanter.

Berit Gammelby - underskrift


Comments for this post are closed.