Syre / Base regulering i kroppen
Idag skal vi videre i serien om vægtregulering. Denne gang handler det om syre/base balancen i kroppen. Det er det 3. emne ud af 7 emner, der alle påvirker din vægt.
Men først til noget der næsten ikke kan vente
MORS DAG TILBUD/GAVEKORT
MASSAGE – WELLNESS
Søndag d. 12 maj 2019
Mellem kl. 10:00 og 15:00
10% på alle behandlinger
Bestilles på telefon 20446662
Tilbage til syre/base regulering i kroppen
Indenfor organisk kemi er området syrer og baser kompliceret at forstå.
Når vi så ser på vores kompliceret krop og samtidig inddrager psykiske faktorer der også påvirker, ja så kan det være svært at holde styr på, HVAD der regulerer HVAD i kroppen.
Jeg har forsøgt at forenkle området, så du får en overordnet forståelse og en viden du kan bruge – både i forhold til vægttab og til gener i øvrigt.
Til at starte med får du i den næste faktaboks detaljeret viden om syrer og baser og hvad der påvirker kroppens regulering.
Fakta
For at kunne angive en opløsnings-surhedsgrad, har man indført begrebet pH.
pH står for pondus Hydrogenii, dvs. vægt af hydrogen (brint) og er et mål for, hvor mange brintioner (H+) der er per liter væske.
pH skalaen går fra 0 til 14.
- NEUTRAL med pH værdi = 7 ... Helt rent vand er neutral.
- SYRE med pH værdi mellem 0 og 7 ... Jo lavere pH-værdi jo stærkere er syren.
- BASE med pH værdi mellem 7 og 14 ... Jo højere værdi desto stærkere er basen.
Nøjagtig pH for kroppens tilstand måles i blodet. Det er også muligt at lave pH måling på urin, hvor man måler affaldsstoffer, men det er kun relevant, hvis man kender dine kostvaner gennem længere tid.
- Proteiner og fedt giver sur urin.
- Fosfor, kvælstof, svovl, kisel og klor danner syre.
- Kulhydrater giver en neutral reaktion på urinen, men kulhydrater fjerner kalk fra kroppen og det virker derved syredannende.
- Kalk, magnesium, kalium og natrium danner base.
For meget SYRE i kroppen
For meget syre skal renses og udskilles via lever, nyrer, hud, tarm, lunger, milt og lymfer = de skal fungere godt.
Motion har en vigtig rolle for kroppens udrensning.
Generelt har vi for meget syre i kroppen pga. for stort indtag af syreholdige fødevarer og nydelsesmidler, eller en ensidig kost ... Det kan også være pga. betændelsessygdomme og miljøbelastninger ... En høj alder spiller også ind samt en levevis med stress, travlhed og alt for lidt motion påvirker selvfølgelig også negativt.
Ophobning af syre i kroppen
Vores kroppe er designet til selv at regulere og udskille syrer i kroppen, hvis niveauet bliver for højt. Men hvis syregrænsen overskrides så meget, at kroppen ikke kan følge med, så ophobes syrerne i kroppen og du kan opleve følgende typiske symptomer:
- Træthed og mindre produktivitet.
- Stivhed i kroppen, (gigtgener), snurren i arme og ben, kolde hænder og fødder, lugt af urin, smerter. Du sveder mere, får uren hud og immunforsvaret skranter.
- Psykisk ubalance (stress, vrede, sorg, aggression mv).
- Madvareallergi og intolerance kan også give en øget syredannelse, fordi madvarer man ikke tåler, binder kalk og magnesium.
- Du kan få en negativ påvirkning i din søvn.
- Din appetitregulering udfordres (øget trang til mad, spiser hurtigt og spiser meget).
- Slapt bindevæv (i bughulen => forstoppelse, ødemer i benene bl.a.).
Og netop ophobning af syre i bindevævet kan føre til inflammation, øget kropsvægt og appelsinhud. De fleste af os kender til appelsinhud eller små buler på ydersiden af lår og på baller. Man kan også ha’ ømhed i huden - specielt under overarmsmusklen (i vinkearmen); hvis du klemmer rigtig til der og det gør ondt, kan det være et tegn på syreophobning.
Bulerne på lår og baller er fedt. Og fedt er syre.
For at kroppen har de bedste betingelser for en god syre/base balance skal du spise en produktfordeling, som ses i skemaet nedenfor.
Er du overvægtig og måske har andre symptomer på syreophobning er det absolut vigtigt at følge rådene, fordi dine fedtceller har sværere ved at skrumpe, når der er syreophobning i kroppen.
Kosten BØR indeholde 20-30% syredannende madvarer |
Kød Fisk Fjerkræ |
Ost Æg |
Bælgfrugter |
Nødder |
Kornprodukter (hvis du tåler) |
Olier Fedtstoffer |
Kosten BØR indeholde 70-80% basedannende madvarer |
Kartofler |
Grønsager, specielt rod -og bladgrønsager |
Urter og urtete |
Moden frugt |
Tørret frugt |
Øko – mælkeprodukter (hvis du tåler) |
Surmælksprodukter (hvis du tåler) |
Vilde urter, ingefær, hvidløg, peberrod |
UNDGÅ ... Sukker, alkohol, øl, vin, cola, kaffe, te (undtagen grøn te), tobak, medicin og rester af sprøjtegifte ... FORDI disse stimulanser stresser kroppens syre/base regulering og bremser udskillelsen.
Syreoverskud kan udskilles igen, men det kræver, at du lever på en overvejende basedannende kost.
Fokus på syre/base balancen er yderst vigtigt i forbindelse med din vægtreducering. Og supplerer du med en kyndig kostvejledning får du rådgivning, som tilrettes lige netop dit behov og dine udfordringer. I et sådant kostforløb vil vi se på en mere specifik fordeling af produkterne på din tallerken og vi går i detaljer med basedannende og syredannende fødevarer samt evt. kosttilskud – især af mineraler.
Forhåbentlig kan du nu fornemme en overordnet viden om dette uhyre vigtige, men også kompliceret emne, som syre/base regulering er.
Glæd dig til næste gang, hvor du hører om kroppens blodsukker, mæthedshormon og sulthormon, som bliver det 4. emne i serien om vægtregulering.