Ud med fedtforskrækkelsen – ind med gode fedtstoffer

Ud med fedtforskrækkelsen – ind med gode fedtstoffer

Det kan være en jungle at finde rundt i fedtstofferne: Hvilke skal vi have, hvor mange og i hvilket forhold?

Svarene er mange, men vi har faktisk brug for alle slags fedtstoffer, dog i forskellige mængder og tilpasset den enkelte. Og så skal olier behandles skånsomt.

Kroppens mange billioner celler skal alle bruge fedt i cellemembranerne for at kunne arbejde optimalt.

  • Nervesystemet og hjernen fungerer dårligt uden.
  • Hjertet, hormonerne, immunforsvaret, slimhinder og huden skal bruge fedt.
  • Og der skal være fedt til stede, når de fleste vitaminer skal optages.
  • Blodsukkerbalancen bedres ved indtagelse af fedt.
  • Vi skal bruge til at holde varmen og til forbrænding.
  • Vægtregulering gøres nemmere med et tilpas fedtindtag.
  • Betændelsesreaktioner (inflammation) påvirkes meget af hvilke fedtstoffer vi indtager, hvordan olien er udvundet af de enkelte frø/kerner og hvordan vi opbevarer dem.

Forholdet mellem fedtstofferne skal gerne være

  • 1/3 mættede fedtstoffer: Mest i kokosolie, kakaosmør, smør, svinefedt, skimmelost m.m.
  • 1/3 enkeltumættede fedtstoffer: Mest i olier fra oliven, raps, torskelevertran, jordnødder, afsmeltet svinefedt m.m. Kaldes omega 9.
  • 1/3 flerumættede fedtstoffer: Mest i olier fra tidsler, vindruekerner, hørfrø, valnødder, solsikke, torskelevertran. Kaldes omega 6 og omega 3.

I flere planter og nødder er der både olie fra enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer.

Omega 6 og omega 3 fedtsyrer kaldes essentielle fedtsyrer – altså livsvigtige og skal tilføres med kosten

HUSKEREGEL

Som en del af en optimal kost, skal der skal være fedtstoffer i alle måltider, f.eks.

Traditionel morgenmad: 1 tsk. fiskeolie eller smørklat i din morgengrød. Lidt smør på brødet eller en fed ost. Smoothie med en skvat olie i. Surmælksprodukt med olie/nødder-mandler. Omelet med spinat og kalkunbacon.

Traditionel frokost: Fede fisk, æg, avokado, ost som pålæg. En skvat ex. hampefrøolie i en salat + fed fisk.

Traditionel aftensmad: Pesto eller dip som sovs/dyppelse. Brug gerne fedtstof at stege i (Lettere opvarmning).

Snacks: Eks: Mandler, nødder, avokado, hytteost, tahin på brød.

Tilberedning af varm mad: Ekstra jomfru kokosolie (ikke raffineret) og smør er bedst; olivenolie kan bruges til lettere opvarmning - evt. sammen med lidt vand på panden. Eller en blanding af oliven og smør. Rapsolie tåler kun let opvarmning.

Dressinger: Rapsolie, valnøddeolie, macadamiaolie, hampefrøolie er gode.

Jomfrukerneolier er koldpressede og er i mørke flasker. De skal opbevares koldt og med låg på. Disse olier er sundest for kroppen.

Olier købt i klare plastflasker er kemisk udvundne olier og gør INTET godt i vores krop - tvært imod.

Har du behov for information om fedt/olier eller har du en problematik jvf. ovenstående, da kontakt mig gerne for en vejledning.


Comments for this post are closed.