Fermentering af grønsager har fået comeback

Fermentering af grønsager har fået comeback

For blot 2-3 generationer siden konserverede man grønsager via fermentering.

Vi kender fermentering fra surkål og sauerkraut. En kemisk proces går i gang når grønsagernes egne bakterier omsætter grønsagernes egne sukkerarter blot ved at vi masserer dem med salt. Herved opstår de sunde mælkesyrebakterier, som i øvrigt intet har med mælk at gøre.

Når man fermenterer, forbliver frugt og grønt levende og alt kan bruges: Alle former for fintsnittet kål, rodfrugter og frugt i mindre stykker.

Vores tarm elsker mælkesyrebakterier, som opholder sig på tyndtarmens slimhinde og sørger for at hinden er tæt. Det er netop gennem denne slimhinde at den gode næring ubesværet skal flyde over i blodet.

Hvis der ikke er balance mellem gode og dårlige bakterier her, kan der opstå utætheder, så skidt og ikke-nedbrudte proteiner suser med over i blodet og giver utallige gener som allergier, inflammation og dårligt immunforsvar. Fibre i vore kost er næring til mælkesyrebakterierne og bidrager derved til balance.

Så får man meget fint raffineret korn, sukker, dårlige fedtstoffer, antibiotika, medicin, alkohol, er ryger, er der stor risiko for beskadigelse af slimhinden og derved sygdom.

At fermentere er billigt, nemt og super sundt.

 


 

Comments for this post are closed.