Kostfibre – fordele og ulemper – del 1

Kostfibre – fordele og ulemper – del 1

Kostfibre er vigtig for daglig udrensning

Kostfibre findes i plantecellevægge og er kulhydrater, som ikke nedbrydes eller optages i blodet fra tyndtarmen. De passerer videre til tyktarmen og er hermed vigtige for daglig udrensning og fordi de bl.a. tager overskydende kolesterol med ud.

Overordnet findes der 2 typer:

  • Opløselige fibre, som giver mæthed, fordi de opløser sig i vand (gelé). Derved fylder de godt og maden er længere tid om at komme igennem systemet. De findes bl.a. i frisk/tørret frugt, gulerødder, havre, byg og rug samt bønner og ærter.
  • Uopløselige fibre findes i hvedeklid, grahamsmel, upolerede ris, bønner og ærter. De kan kun suge vand til sig, fylder derved mere og øger madens hastighed gennem tarmen fordi tarmen stimuleres til bevægelse. En bonus herved er, at de forhindrer at alle madens kalorier optages.

I tidligere nyhedsindlæg om mælkesyrebakterier, fremhævede jeg vigtigheden i at have balance i tarmens mange forskellige bakterier. Er der uorden her, kan det skyldes for få fibre, fordi bakterierne lever af fibre. En ond cirkel er i gang og kan medføre rigtig mange forskellige symptomer. Og så lugter prutten meget grimt og endnu værre: dårlig ånde kan komme herfra….

Næste nyhedsindlæg i maj kommer til at handle om, hvordan fibre i øvrigt kan give oppustet mave, mavesmerter og andre fordøjelsesproblemer.


Comments for this post are closed.