Vægttab uden kalorietælling – del 2

Berit Gammelby - Under en kostvejledning finder vi den rette plan for dig og din sundhed - og i det tempo som passer til netop dig.

Vægttab uden kalorietælling – del 2

Mæthed/sultfornemmelse & Syre/base.

Har du svært ved at mærke mæthed, handler det om en svækkelse af hormonet Leptin. Den tilstand ses som en reaktion på en grad af insulinresistens, hvor sukkeret fra maden ikke kan transporteres godt nok ind i de arbejdende celler. Leptin er meget påvirkelig af manglende søvn og øget stress.

Er du ofte sulten, er det hormonet Ghrelin, der er ude af balance. Det påvirkes også af søvnmangel.

De to hormoner regulerer tilsammen madindtaget. I øvrigt spiller alle hormoner og deres indbyrdes reguleringer en væsentlig rolle i forbindelse med vægttab. Det er meget fintfølende og indviklede mekanismer, men de kan stimuleres og justeres ved en kostforandring samt en bedre balance i søvn, stressniveau og følelser.

Der skal være ligevægt mellem syredannende fødevarer som korn, æg, ost, kød, fisk, sukker, alkohol, kaffe og basedannende fødevarer som kartofler, grønsager og frugt.

  • F.eks. skal der 1000g grønt til at neutralisere 275g kød.
  • Kroppen har sværere ved at udskille syre; derfor dannes fedtceller, hvori syren kan lægge sig.
  • Disse depoter binder vand og øger kropsvægten, danner klumper i huden, giver inflammation, nedsætter immunforsvaret mv.
  • Udrensning via mere basedannende kost er her kodeordet for vægttab.

 


 

Comments for this post are closed.