Har du barn / barnebarn med forkølelse, hoste eller ondt i ører?

Har du barn / barnebarn med forkølelse, hoste eller ondt i ører?

Mange børn har været gentagne syge i denne vinter. Jeg dykker ned i nogle medvirkende årsager og forklarer nærmere.

Immunforsvaret

Måske der stadig er et efterslæb efter coronaperioden hvor vi skærpede hygiejnereglerne. Vi skulle dengang og skal stadig huske hygiejnereglerne når vi er syge med infektion.

Men under pandemien skulle immunsystemet ikke forholde sig til andre menneskers bakterier og virus. Dengang tolererede vi ikke at have let snavsede hænder. Og hudbarrieren blev udfordret af al den sprit vi brugte.

Disse 3 ting kan meget vel have svækket immunforsvaret, som gør at dit barn eller barnebarn måske har været mere syg i denne vinter.

Faktisk behøver immunforsvaret jævnligt skidt og bakterier udefra, så immunforsvaret hele tiden holdes i gang. Med skidt mener jeg alt fra omgivelserne uden for hjemmet. Fx skidt fra naturen såsom jord, sand, græs, blade, snavs i luften mv. som et barn kommer i kontakt med på huden og i slimhinderne, når barnet leger udenfor eller spiser sin madpakke i det fri. Alt dette er nemlig med til at styrke immunforsvaret på en naturlig måde.

Et barns fantastiske immunforsvar arbejder i døgndrift. Forsvaret er konstant på vagt, det angriber og rydder op og holder justits med alt i kroppen. Det kan sammenlignes med gadepatruljer, vagtværn, skraldemænd og stormtropper ... Alle med en vigtig funktion i et meget specialiseret samarbejde.

 

 

Næringsrig kost for børn og unge

En næringsrig kost er med til at styrke immunsystemet hos børn og unge. D.v.s. vi skal sørge for at der i alle barnets måltider er godt med ...

 • Fedtstoffer, fra planter som olier, kværnede nødder, frø, alger, kokos og lidt fra dyr (smør, ost), derudover fede fisk flere gange i ugen. I frokosten og aftensmaden er der naturligt fedtstof i maden, men også i morgenmaden er det vigtigt: Du kan f.eks. berige barnets morgenmad med fedtstof ved at røre lidt olie i grøden, i smoothien eller avokado på rugbrødet. Ligeledes er eftermiddagsmaden også et vigtigt måltid at berige med fedtstoffer såsom dip, spreads, avokado, ost eller peanutbutter (hvis det tåles).
 • Proteiner i alle barnets måltider. Proteiner kommer fra ost, æg, fisk, fjerkræ, kød, gryn eller bælgfrugter
 • Kulhydrater i form af fuldkornsprodukter og grønsager samt lidt bær og/eller frugt. Fibre herfra er kræs for mælkesyrebakterierne i tarmen og bakterierne her er enormt vigtige at booste, da de er i meget tæt samarbejde med immunforsvaret.
 • Mikrostoffer som vitaminer og mineraler: A, - C, - D vitaminerne og mineralerne selen og zink er specielt vigtige. Dem kan vi se efter i maden og har du interesse er der mere info på beritgammelby.dk/immunforsvaret om disse mikrostoffer.
 • Der er jo desværre også alt den forarbejdet mad, som slet ikke styrker immunforsvaret – tværtimod belaster disse fødevarer mere end vi tror:
  • Forarbejdet mad indeholder nemlig usunde fedtstoffer som generer bakterierne i tarmen samt raffineret sukker uden fibre, som får blodsukkeret til at stige for hurtigt.
  • Derudover har forarbejdet mad ganske få mikrostoffer med sig. Og fordi fordøjelsesstofferne i mave og tarm netop skal bruge mange af disse mikrostoffer, bliver der med tiden en ubalance.
  • Den tredje hage ved forarbejdet mad er, at den også indeholder varierende mængder af kunstige tilsætningsstoffer.
  • Se mere i FAKTA bokse nedenfor.

 

VIGTIGE FAKTA

1)
Forarbejdet mad indeholder tilsætningsstoffer, som hæmmer de gode tarmbakteriers aktivitet ... Tilsætningsstoffer kan fx være farvestoffer, emulgatorer, konserveringsmidler, rester af pesticider og skrappe opvaskemidler.

2)
Produkter med højt sukkerindhold gør det svært for C-vitaminet at nå frem og binde sig til immunforsvars-cellerne. Der bliver kamp om pladsen ... Produkter der giver højt blodsukker er fx juice, kager, slik, morgenmadsprodukter, hvidt brød mv.

Fordøjelsen

Nu har vi både været omkring immunforsvaret og den næringsrige kost. Et sidste vigtigt område er fordøjelsen.

Det er nemlig vigtigt, at barnets fordøjelse er velfungerende. D.v.s. uden hverken forstoppelse, diarré, luft eller smerter, så den næringsrige kost ubesværet kan optages i kroppen og booste immunsystemet.
 

Kontakt mig hvis du ønsker en afklaring om dit barn eller barnebarn får en grundlæggende næringsrig kost. Eller har brug for at booste immunforsvaret.

Jeg glæder mig til at hjælpe jer.


Comments for this post are closed.