Kostfibre – fordele og ulemper – del 2

Kostfibre – fordele og ulemper – del 2

Fibre er vigtig for daglig udrensning

Kender du det når maven bliver oppustet i løbet af dagen og måske har du også mavesmerter? Det forsvinder ikke, selv om du slår en prut og måske kan du slet ikke komme af med noget luft. Årsager hertil kan være flere.

I fortsættelse af forrige nyhed kostfibre del 1 skal du vide, at nogle af de forskellige fibre som maden indeholder, kan provokere mave og tarme og dermed give ubehag. Problemet opstår oftest, hvis du har en kostreaktion eller en grad af irriteret tarm (sidstnævnte skal altid undersøges af din læge).

Fibre er kulhydrater, som inddeles i undergrupper f.eks.:

  1. Frugtsukker
  2. Mælkesukker
  3. Frugtaner
  4. Polyoler

De to første er mange bekendte med. Men Fruktaner, som findes i f.eks. korn og bælgfrugter, løg, porre og pistacienødder kan være provokerende for en irritabel tarm. Og det samme gælder for Polyoler som findes i f.eks. avokado, abrikos, blomkål, blommer, vandmelon, svesker og sukkerfri tyggegummi/pastiller.

Vi skal ha’ fibre i kosten. Men det er en stor lettelse at finde ud af, hvilke fibre du skal undgå eller kun indtage ganske få af.

Husk derfor at skrive ned hvilke produkter der giver ubehag. Det betyder ikke nødvendigvis, at du aldrig kan tåle disse produkter. Med en målrettet kostvejledning kan du forsøge at rette op på den irriterede tarm – og med tiden kan du formentlig tåle flere af produkterne igen.

RING 20 44 66 62 … hvis du vil undgå mavesmerter og oppustet mave !


Comments for this post are closed.